Songfestival Vandaag: Eerste strijd om finaletickets en Jacqueline Govaert maakt commentaar-debuut
Bron: EBU

Songfestival Vandaag: Eerste strijd om finaletickets en Jacqueline Govaert maakt commentaar-debuut

Geschreven door Daniël Schalk

Iedere ochtend blikt Songfestival Update vooruit op de dag in Malmö.

De eerste strijd zal vanavond worden gestreden. De inzendingen van vijftien landen nemen het vanavond in de eerste halve finale tegen elkaar op om de tien te vergeven finaletickets. Kroatië en Oekraïne lijken al zeker te zijn van een finaleplaats, de bookmakers voorspellen dat zij zaterdag meedoen om de winst.

Nieuw dit jaar is dat de Big Five-landen en gastland Zweden óók zullen optreden in de halve finales. Zij staan nog steeds automatisch in de halve finale, maar hun inzendingen mogen hun liedje wel in de halve finale ten gehore brengen. Vanavond zien we Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en gastland Zweden.

Nieuwe commentator

Iedereen die het Songfestival vanavond volgt via NPO 1, zal voor het eerst sinds 2011 niet de stem van Jan Smit horen. Jan geeft het commentaar-stokje door aan zangeres Jacqueline Govaert. Zij neemt vanavond in het commentaarhokje voor het eerst plaats naast Cornald Maas, die zijn 20-jarig jubileum viert.

Voorafgaand aan de eerste halve finale is er op NPO 1 een voorbeschouwing te zien. Presentator Rik van de Westelaken blikt vanuit het speciale Songfestivalcafé in het centrum van Amsterdam samen met selectiecommissie-lid Jaap Reesema vooruit op de halve finale. Hila Noorzai is als verslaggever in Malmö.

Startvolgorde eerste halve finale:

  1. Cyprus: Silia Kapsis - Liar
  2. Servië: Teya Dora - Ramonda
  3. Litouwen: Silvester Belt - Luktelk
  4. Ierland: Bambie Thug - Doomsday Blue
  5. Oekraïne: alyona alyona & Jerry Heil - Teresa & Maria
  6. Polen: LUNA - The Tower
  7. Kroatië: Baby Lasagna - Rim Tim Tagi Dim
  8. IJsland: Hera Björk - Scared of Heights
  9. Slovenië: Raiven - Veronika
  10. Finland: Windows95man - No Rules!
  11. Moldavië: Natalia Barbu - In The Middle
  12. Azerbeidzjan: Fahree & Ilkin Dovlatov - Özünle Apar
  13. Australië: Electric Fields - One Milkali (One Blood)
  14. Portugal: Iolanda - Grito
  15. Luxemburg: TALI - Fighter

De eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2024 is vanaf 21:00 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1. Om 20:30 uur is de voorbeschouwing met Rik van de Westelaken te zien.

Houd songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, X, Instagram en TikTok én word lid van onze Facebook-groep!